Ett ars dag!

Idag for ett ar sen tog jag mitt KÖRKORT!!!
Ett strort HURRA for mig!
:)


Födelsedagar och sjuklingar

I Mandags (7/12)  var det Ds fodelsedag och i fredags (4/12) var det Juans sa vi var till Guadarrama och kakade middag i mandags for att fira dom. Mari hade kopt en massa god mat och jag at tills jag nastan sprack. Jatte god tarta hade hon kopt till efteratt ocksa! D fick en gitarr av mig i present, han vart valdigt overraskad men glad! Han har pratat ganska lange om att han skulle vilja lara sig spela gitarr sa jag tankte att det var dax nu :) Han sitter och spelar lite varje dag och forosker lara sig. Men eftersom han har musikora och erfaranheter sa gar det ganska latt for honom iaf (jag skulle aldrig klara det utan larare!). Miguel, var granne ar musiklarare oa fritiden och har sagt att han kan hjalpa honom om han vill..sa kanske motar han denna hjalp och lar sig spela na fint :)
For mina (och hundens) oron ar det mycket skonare iaf jamfort med blasinstrumenterna han har...

Ds mormor ar pa sjukhuset med lunginflamation tror jag det ar..vet inte vad det heter pa svenska :s
Men det ar inte sa allvarligt och om nagra dagar ar hon nog hemma igen! Vi var dit och halsa pa henne i mandags och da var Ds bror och tjej dar..lite konstigt vart det..men trevligt anda, hans tjej ar jatte trevlig och snall..han pratade saklart inte..men anda..

Nu ar jag lite risig ocksa, ont i halsen och kanns som om huvudet kommer att explodera snart..kanske blir jag hemma fran jobbet imorrn...?!


Cataluña

Cataluña som det heter pa Spanska är det landskapet Barcelona ligger i.

I Cataluña pratar dom Catalán och inte Spanska.

Cataluña vill liksom País Vasco (Landskapet där Bilbao ligger) bli självständiga.

I skolan pluggar barnen Catalán, inte spanska eller engelska.

Om en spansk turist i Cataluña fragar nagot pa spanska svarar dom (oftast) pa Catalán.

Manga företag anlitar inte folk om dom inte pratar Catalán.

Barcelonas (fotbollsklubben) president vägrade för inte sa lange sen flyga med ett plan till Italien (för bortamatch)
eftersom personalen ombord inte pratade Catalán. (Flygbolaget var tyskt, personalen pratade Tyska, Engelska och Spanska).

Spela ALDRIG Spaniens nationalsang i Cataluña.

Jag säger inte att alla Cataláner är likadana, jag drar absolut inte alla under samma sträck. Jag vet att det finns undantag, och dom kanske till och med är majoritet. Men det är sa här det ser ut där uppe i norr. Det här är den bilden vi har. Jag tycker inte alls att det ar fel att de pratar Catalán, tvärtom, jag tycker det är fint och att det är bra att dom haller spraket levande, traditionen.... MEN jag tycker dom kan prata spanska med, dom lever faktiskt i Spanien. Jag tycker "synd" om barnen som inte kan välja, som inte lär sig spanska, som inte kan jobba utanför cataluña när de blir äldre eftersom de inte pratar spanska. Jag känner en tjej som bor i Bilbao (det som försigar i cataluña är likadant i Pais Vasco) som beklagade sig pa just det, att barnen varken lär sig spanska eller engelska i skolan. 

En väldigt känd kvinnlig kock ifran Barcelona pratade nydligen om ostar pa tv och hon sa da: "...vi har Catalanska ostar och sa har vi spanska ostar ocksa..." Men, halla! Dom catalanska ostarna är ju ocksa spanska! Det är som att "Mat Tina" (denna spanska kvinna är visserligen kändare än Tina, men anda...) skulle säga: "vi har ostar ifran bade Hälsingland, Sverige och Frankrike".

För inte sa länge sen sa hade vi folk fran norr pa Hotellet som under sin vistelse pratade "sitt sprak" med varandra vilket är helt okej, tycker jag. Med oss pratade dom med pa spanska oftast, men hej, hejda, tack etc var alltid pa Vasco. (vilket jag iof kan nu och förstar..).
Jag har även haft folk fran Barcelona har som knappt kunnat prata spanska, pa väldigt knacklig spanska har dom gjort sig förstada, och självklart skämdes de och jag tyckte sa synd om dom eftersom dom inte kunde spanska, de har aldrig fatt chansen att lära sig. Detta var ett gäng med äldre damer.

Dom "riktiga" Catalanerna aker självklart inte utanför sitt landskap, de varken vill eller behöver det.

Barcelona är en underbar turiststad for alla turister, den har allt, stränder, storstad etc etc och turisterna ser självklart inte detta och vet inte om det heller..här i Spanien är detta ett stort problem (inte turisternas ovisshet utan själva självständinghets grejjen).
Pais Vasco med ETA är väl mest känt, men Cataluña är inte sa mycket bättre dom heller ska ni veta..

Jag vet inte riktigt vad jag vill säga med allt detta förutom att jag tycker att det är bra pa ett sätt att dom haller i sina traditioner och sitt sprak, men det gör ocksa ont att veta att dom inte anser sig tillhöra Spanien.

Förresten, för inte alls sa länge sen sa blev besättningen av en spansk fiskebat kidnappade. Har ni hört det? I Somalien. De var kidnappade i 46 dagar tror jag det var. Denna bat kom ifran Pais Vasco. Denna bat hade INTE spansk flagga hissad (som den borde haft). Och för att göra en väldigt lang historia kort sa anklagade dom spanska politikerna för lite hjälp och begärde hjälp av de spanska befolkningen. Att Spanien skulle hjälpa dom etc etc. Innan detta hände ville dom inte ha med spanien att göra och inte efter heller. Det ironiska i det hela är att de bara är "spanska" när de sitter taskigt till...ja, ungefär sa BRA förklarar jag det pa ett kort sätt ;)
6ars firande!

I fredags (27/11) var det Ds II födelsedag, dvs dagen han hade sin motorcyckel olycka. 6 ar sen var det.
Sa det gick vi ut och firade lite. Vi hade fatt en gratis chocklad fondue pa en restaurant fran gymmet sa vi bestämde oss för att använda den. Äta gratis efterätt! Killen som äger restauranten är bekant sa vi gav honom fria händer att servera vad han ville, det ska tilläggas att restauranten nästan bara serverar olika fondues.
Jag tog ett glas vin i baren innan och D en öl utan alkohol da han skulle köra hem.

Vi sätter oss vid bordet och blir serverade en flaska rosévin vilket vi saklart inte hade natt emot, men eftersom D sagt i baren innan att han inte ville dricka alkohol sa tycker iaf jag att det var lite konstigt att han inte noterat det..men men...gott var vinet iaf!

Vi fick in en fondue med varm olja att göra kyckling, korv och kött i och en ost fondue att doppa köttet i eller brödet eller vindruvorna (!). Till detta blev vi serverade sallad, potatis och saser. Allt var jätte smarrigt! Till efterrätt vart det saklart chockadfondue och sen kom Antonio (ägaren) med tva alkoholfria drinkar. Kul tyckte vi att ha det sa mysigt, äta gott och bli bra behandlade. Han kom nämligen med tva dirnkar till (med alkohol) och en massa kakor. Vi var PROPPMÄTTA och bad honom inte ta in mer saker och tur var väl det för vilken CHOCK vi fick när notan kom!! Nastan 90 € gick det pa!! Helt sjukt dyrt för den maten vi at!! Vi satte drinken i halsen men log och förblev tysta da det är en bakant och ja ni vet...annars hade jag bett om en förklaring!

För ju mer jag tänkte pa det i bilen hem ju argare vart jag! Vi gick till detta ställe da vi visste att det var lite billigare och att vi hade en efterätt gratis ;) Men inte alls att det var värt sa mycket pengar! Jag hade kikat i menyn innan och varje fondue kostade 5€/person vilket blir 10€ per fondue, vi betalade 18€/fondue!!
Jag tänkte inte sa mycket mer pa det utan tänkte väl att han gjort mer eftersom vi sag hungriga ut :)
Det som jag vart mest arg pa var att han tog 15€ för de tva drinkarna med alkohol i!!! Helt sjukt tycker jag...om vi inte bett om nagon drink sa antar man ju att man blir bjuden pa den, eller?! För om jag ska betala sa pass mycket for tva drinkar, lat mig bestämma drink själv i sa fall, sa jag kan dricka natt jag tycker om och njuta av den..eller fraga iaf om vi vill ha en..men att inte fraga, bara servera den rakt upp och ner och sen ta betalt 15 € är sjukt dalig stil tycker jag och som sagt var om det varit en annan mánniska hade jag fragat varför han tog betalt för det...
Drickat ifran baren gick pa 5€ vilket oxa är sjukt mycket da ett vin glas normaltsett kostar 1.20-1.60, pa de dyra ställerna kan de kosta runt 3€ men inte pa detta ställe, inte en chans..D s alkohol fria öl var en liten och jag har aldrig varit med om att den kostar mer än 1.50 sa jag vet inte hur han sumerade drickan i baren för att fa det till 5€ heller...

Det var sa trist bara att efter en mysig kväll fa en san dalig chock..om vi hade räknat med att lägga ut dessa pengar sa hade vi helt klart gatt till nagot annat ställe och ätit mycket godare och finare mat. Sa det var lite trakigt...
Vi hade tänkt att ga till "San Marcos" först och äta skaldjur till föratt och sen nagon smarrig varmrätt men där gar priset pa minst 90 € och uppat sa det var därför vi gick till detta ställe för att äta billigare och spara nagra slantar tills Pappa och Carin kommer ner, men men..nu vet jag vart jag inte ska ga tillbaka iaf, för även om det var gott sa ar det helt klart inte värt 900:-!!!

Grejjen är att vi vart där innan, innan vi kände Antonio sa var vi där med Boris och Macarena och jag vill mig minnas att det inte alls var sa dyrt da..men da beställde vi oxa ifrna menyn och visste vad allt kostade!

Diego

Maste bara berätta om denna (hemska) spanska historia...

Diego 25 ar, är en kille ifran Madrid som flyttade till Teneriffa med sin tjej och tjejens dotter for ca tva manader sen..
En dag var Diego och "plastdottern", 3 ar, i lekparken och lekte, flickan ramlade och Diego tog med henne till sjukhuset, där sa dom att det bara var skrubbsar och att hon skulle vara ute och leka igen inom nagon dag..

De gick ett par dagar och flickan vart sämre, madde illa osv, Diego akte ännu en gang till doktorn med henne och där gjorde dom en polisanmälan emot honom. Dom sa att flickan blivit misshandlad, brännskadad och valdtagen. Detta gick saklart ut i media och alla anklagade Diego för att vara ett monster. Tre dagar senare dör flickan och hatet emot Diego blir värre. Det är fortfarande inte klart att HAN misshandlat henne, flickvännen, flickans mamma försvarar Diego och ságer att han inte gjort henne illa. Hela spanska befolkningen har hört i genom media vad som hänt och han blir ett allmänt känt monster! Hur kan man valdta och misshandla en liten flicka pa tre ar kan man ju tänka.

När obtuktionen (heter det sa?! Nar man kollar upp dödsorsaken) var gjord visade det sig att flickan inte hade nagra som helst brännskador, hon har aldrig blivit valdtagen och de fa blamarkerna hon hade var ifran när hon ramlade i lekparken. ALLA manniskor har dömt och hanat denna kille för ett brott han inte begatt, han har blivit behandlat som en mördare langt innan det var bevisat hur flickan dog och hur hon gjorde illa sig.
Eftersom de flesta barnmisshandlare skyller pa att de ramlat i lekparken sa kan man ju första att de tvivlade pa honom, men det mest ofattbara är var ifran kom dessa pahitt?! Vart sag denna doktor brännmarken och att hon blivit valdtaget?!

Poliserna visade Diego bilder pa den döda flickan och sa saker i stil med "se vad du gjort ditt monster".
INGEN mer än medierna har bett om ursäkt för sitt sätt att behandla honom och prata om honom.
Inga poliser, ingen personal ifran sjukhuset, ingen politiker, ingen har öppnat nagon utredning för att ta reda pa vad det var som vart sa fel..
För det första sa anklagar dom en människa utan att ha bevis, OM hon nu blivit misshandlad sa hade de inga bevis pa att det var Diego..för det andra, hur kan man "hitta pa" sanna allvarliga saker..eller hur kan man se sa "i syne"...

Diego är nu pa ett sjukhus under psykisk vard..han har blivit väldigt illa behandland och han har till rada pa allt, förlorat ett litet barn som var som hans eget...

Det värsta av allt tycker jag är att politikerna inte kan säga ett ofentligt förlat eller be om ursäkt da de Gran Canaria politikerna var väldigt snabba med att anklaga grabben offentligt utan att ha bevis för sin sak...

Diego och hans advokat ska stämma sjukhus, medierna m.m fast än medierna bara gjorde Eko av de läkarna och poliserna sagt..

Jag tycker sa synd om denna grabb som blivit sa orättvis behandlad och som förlorat sin "dotter", hans liv kommer Aldrig bli det samma igen..

Som "tur" var sa satt han bara häktad tre dagar..men allt för länge för de brott han inte gjort..

Flickans mamma och flickans dagisfröken intygade till och med att de aldrig sett blamarken eller antydan till vald.

Sa, nu är den stora fragan vart fick denna doktorn denna information ifran, hittade han pa? Sag han natt som inte fanns? Jag fattar inte..och jag fattar inte varför dom inte utreder saken.....!!!

Förresten sa dog flickan av en innre blödning i huvudet, orsakat av fallet i lekparken, men eftersom dom inte kollade upp det nograre utan skickade hem henne utan vidare...och andra gangen de kom in sa grep dom Diego och hittade pa andra syntom istället...

RSS 2.0